Ha már van terepfutó cipőm, használni is kéne. Ez járt a fejemben amikor neveztem a BBU által szervezett 18km-es terepfutásra a Budakeszi Vadasparkban. Természetesen rövidebb távok is voltak, Ági 9km-en tette próbára magát.

Jó időnk volt, igazi nyári napot sikerült kifogni. Verseny előtt két órával már kint voltunk a helyszínen. Átvettük a rajtszámokat és kaptunk fejenként két belépőt a vadasparkba. Ezt összeadva, az 5.000 Ft-os nevezési díjamat nem is mondanám soknak. Mivel még sok idő volt hátra a rajtig, körbejártuk a parkot és készítettünk néhány képet. Közben kint a rövidebb távok már elindultak.

11:10-kor volt a mi rajtunk, együtt indították a 9 és 18km-es távot. A pálya ugyanaz, csak a hosszabb táv két körös. Rögtön a rajt után kegyetlen durva emelkedővel indítottunk. Ömlött rólam a víz mire felfutottam a tetejére. A pulzusom az egekben járt. Ez így nem lesz jó, kicsit visszaveszünk a tempóból, mert még hátra van vagy 16km. Nem sokáig örültem, mert újabb és újabb emelkedők következtek. Sok volt a szint a pályán amivel nem számoltam és már az elején rendesen elintéztem magam.

Nagyon meleg volt, kellett volna víz, de a frissítőpont csak nem akart már jönni. Aztán az erdőből kiérve megláttam a hegyet aminek a tetején ott volt a sátor. Kegyetlen hosszú és meredek emelkedő volt, esélytelen volt rajta a futás. Erőltetett menetben felsétáltam és végre elértem a frissítőpontot. Nem vitték túlzásba, víz volt és ISO. Levontam a tanulságot, legközelebb hozni kell az itatós hátizsákot 2 liter vízzel és 20 kiló szénhidráttal. Ittam vagy fél litert és mentem tovább. Hullámvasutas rész következett, helyenként köves, sziklás, nehezen futható szakaszokkal. Ki voltam készülve, pedig még az első körnek sem értem a végére. A GPS is az agyamra ment, állandóan eldobta a jelet.

A kör végén ismét volt frissítés, itt szerencsére enni is lehetett. Bő 5 percet töltöttem el az asztalnál. Tömtem magamba a banánt és rengeteget ittam. Ez persze kissé nehezebbé tette a következő kilométereket, de szükség volt az energiára. A második körnek óvatosabban vágtam neki. Eszembe se jutott, hogy még egyszer fussak hegynek felfelé, inkább erősebb tempójú sétában másztam fel. Hosszú volt a kör, nagyon hosszú. Pedig 18km nem sok, de hegynek felfelé brutális egy magamfajta síkon edződött hobbifutónak. Hosszas kanyargás után ismét elérkezett a frissítőpont előtti emelkedő. Itt már senki sem futott. Elcsigázott, káromkodó sporttársakkal araszoltunk felfelé a perzselő napsütésben, felérve pedig sokad magammal döntöttük magunkba az időközben langyosra melegedett vizet, és hígra kevert ISO-t.

Az utolsó szakaszt már kimondottan élveztem. Egyrészt itt nem voltak emelkedők, másrészt egyre közelebb volt a vége. Itt már 5 perchez közeli kilométereket futottam, míg korábban 6 és 8 perc között kb. minden volt. A pontos távot nem tudom, mert a GPS többször is elszállt, de a szervezők szentül állították, hogy egy kör 9km, két kör 18km. Én 20.9km-t mértem végül, és ahogy elnéztem, másoknak is többet mutatott a GPS. Igazából nincs jelentősége, mert csipes időmérés nem volt, emiatt hivatalos időkről sem beszélhetünk. A regisztrált időm 02:07:38 lett, ami oltári gyenge, de figyelembe véve a szintet és azt, hogy ez volt a második terepfutásom, annyira nem vagyok elégedetlen.

Mire célba értem az érem elfogyott. Felírták a címem, és utólag küldték ki postán. Egyébként hihetetlen, hogy a BBU mennyire változó színvonalon szervezi a versenyeit. Hibátlanul lehoznak egy BBU félmaratont, egy Tudás Útját vagy egy Halloween Run-t. Aztán volt tavaly a teljes káoszt idéző Ötpróba Rióba, most meg ez a szerencsétlenkedés az éremmel. Szép dolog az ingyenes ovis és az 500 Ft-os sulis futamon szétosztogatni az érmeket, de ilyen egyszerűen nem fordulhatna elő, hogy hosszútávra előnevezett indulóknak nem jut érem.

Az érmes dolgot leszámítva egyébként nagyon jó volt az egész. Szép a környezet és tök jó, hogy be tudtunk menni a vadasparkba. Én még legalább egy frissítőpontot betettem volna a pályára, de inkább kettőt. A többi dolog rendben volt. Ha lesz jövőre, nincs kizárva, hogy újra nevezni fogok.