Nemrég írtam a házilag készített csapágytisztító készletről, ebben a posztban pedig a csapágy tisztítás folyamatát fogom bemutatni.

Mikor szükséges a csapágy tisztítás?

Nincs kőbe vésett időpont, én akkor szoktam amikor épp eszembe jut és időm is engedi, vagy, ha már olyan mocskosak, hogy a forgást láthatóan akadályozza. Ha elázok a korival, akkor viszont rögtön meg szoktam csinálni a műveletet.

Az alábbi képen látszik, hogy milyen koszréteg tud lerakódni a csapágyak környékén. Ez nem azt jelenti, hogy a belseje is ennyire szennyezett, mert a porvédőnek az a dolga, hogy távol tartsa a koszt a csapágygolyóktól. Egy idő után azonban óhatatlanul belülre is fog jutni a porból, ezért időközönként célszerű elvégezni a tisztítást.

Görkori csapágy tisztítás
Koszos csapágyak

Első lépésben szedjük ki a csapágyakat a kerekekből és töröljük meg. A képen látható gumi porvédős csapágyat azért szeretem, mert nagyon könnyű leszedni róla a porvédőt. A fém porvédős csapágyaknál egy vékony fémgyűrű tartja a helyén a lemezt amit sokkal körülményesebb eltávolítani és visszahelyezni is. Ha új csapágyszett vásárlásán töröd a fejed, érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni.

Görkori csapágy tisztítás
Gumi porvédős csapágyak

A porvédőket gombostűvel, vagy egyéb hegyes eszközzel könnyedén el lehet távolítani.

Görkori csapágy tisztítás
Eltávolított porvédők

Utána mehetnek fel a csapágytisztító rúdra a távtartókkal.

Görkori csapágy tisztítás
Tisztításra előkészítve

Majd mehet bele az üvegbe, amibe öntsünk zsíroldót. Nekem volt egy kis maradék brigéciol itthon, de amúgy lehet használni hígítót, acetont, vagy a sima mosogatószer is jó. A lényeg, hogy oldja a zsírt.

Görkori csapágy tisztítás
Rázás előtt

A csapágyaim nem voltak extrém koszosak, de egy kis rázogatás után így is szép mennyiségű kosz ázott ki beőle.

Görkori csapágy tisztítás
Rázás után

Áztatás után óvatosan szedjük ki a csapágyakat és folyó víz alatt alaposan öblítsük ki majd töröljük meg amennyire lehetséges.

Görkori csapágy tisztítás
Tiszta csapágyak

A legfontosabb lépés

Bármilyen módszert használtunk idáig, az alábbi lépést mindenképpen meg kell ejteni! Hajszárítóval teljesen szárítsuk ki a csapágyakat! Abszolút száraznak kell lenniük, minimális nedvesség sem maradhat benne!

Görkori csapágy tisztítás
Szárítás előtt

Száradás után cseppentsünk néhány csepp olajat a golyók közé és forgassuk meg a csapágyat!

Görkori csapágy tisztítás
Szárítás után, friss kenőanyaggal

Végezetül tegyük vissza a porvédőket és készen is vagyunk.

Görkori csapágy tisztítás
Mint az új

Csapágy tisztítás galéria