Csapágytisztító készlet pár ezer Ft-ért kapható a boltokban, a Bones terméke itthon is több helyen beszerezhető. Ez teljesen jó, de házilag fillérekből el tudjuk készíteni, így a méretét is mi tudjuk meghatározni. Akár 16 csapágy együttes tisztítására alkalmas készletet is csinálhatunk.

Nem kell hozzá sok dolog, csak egy hosszú csavar, néhány csavaranya, alátétek és egy gumidarab a vízzáráshoz. A legfontosabb pedig egy szélesebb kupakos flakon, a fél literes Nestea például tökéletesen megfelel a célnak.

M8-as csavart használjunk, a 8 csapágyas változathoz 120mm-es hosszban, a 16 csapágyhoz pedig legalább 200mm-esre van szükség. 120-as kapupánt csavarom volt itthon, a hosszabbat pedig egy megmaradt M8-as menetes szárból vágtam méretre. Ha otthon nem találsz kallódó csavart, barkácsáruházban vagy csavarboltban pár szár Ft-ból mindent meg tudsz venni.

A szükséges eszközök
A Nestea flakon tökéletes

Első lépésként fúrjuk ki a kupakot. Ha nincs kéznél fúrógép, késsel is ki lehet vágni. A kupakba kell valami szigetelőanyagot tenni, hogy ne tudjon szivárogni. Én egy tönkrement régi gumitömlőből vágtam ki egy megfelelő a darabot.

Régi gumitömlő

A gumi közepét bevágtam és áthúztam rajta a csavart.

Ezután mehet rá az alátét és az anya.

A másik oldalra is kell egy alátét meg egy anya és utána meg kell szorítani.

Ennyi volt, elkészültünk, mehetnek rá a csapágyak. Csak a szemléltetés kedvéért tettem rá a csapágyakat, tisztításhoz nyilván porvédő nélkül kell a őket felfűzni. Távtartó lehet bármi, én rugós alátéteket találtam itthon, a célnak pont megfelel.

Csapágytisztító készlet görkorihoz

A 16 darabos változat pontosan úgy készül, mint a rövidebb, csak itt annyi a különbség, hogy menetes szárat használtam.

A teteje ennek is anyával és alátéttel rögzül.

Ez pedig a minta 16 darab csapággyal.

Így fog majd kinézni mosásra készen az üveg a 16 csapággyal, értelemszerűen eltávolított porvédőkkel.

Távtartók

A távtartó tényleg lehet bármi, akár műanyag szívószálból is lehet vágni darabkákat. Használhatjuk a görkori távtartóit is, csak akkor kevesebb csapágy fog egyszere elférni a csavaron. Az alábbi képen a hosszabb csavar látható 8 csapággyal és a kori távtartóival.

Csapágytisztító készlet