A Giro d’Italia magyarországi szakaszait követően sem álltunk le a tekeréssel. Rögtön jött a Tour de Hongrie, melynek első szakasz rajtja és egyben célja is Csákvár volt. Nosza rajta tekerjünk le oda, avagy jöhet az újabb Tour de Odds! Budapest-Csákvár bringatúra.

Fél 9-re a Fehérvári út-Galambóc utca sarkára beszéltük meg Cápi haverjával, a Rolóval a találkozót. Dani is ide tekert Zuglóból, míg a Peti a Kamaraerdőnél csatlakozott hozzánk. Oda Roló vezetett ki minket, ami kb. 20 perces tekerés volt. A prológ így összesen 26,5 km volt nekem Újpestről. Kamaraerdőtől a Balatonra vezető (épülő) kerékpárúton folytattuk utunkat Csákvár felé. Már jó ideje ki akartam próbálni az épülő utat, ami Etyekig van kész. Az út kiváló minőségű, de helyenként a szélén kell tekerni, illetve a településeken sincs igazi bicikliút, csak felfestés az aszfalton. Kamaraerdő és Biatorbágy között jött velünk szembe a Cápi Csákvárról, aki ekkor már az edzése érdemi részén túl volt. A túránk már csak amolyan levezetés volt neki (Kamaraerdő-Csákvár 58 km)…

Budapest-Csákvár bringatúra

A viadukt mellett

A viadukt mellett egy vaslemez borítású hídon tekertünk át, aminek a közepén megálltunk pár fotó erejéig. A biatorbágyi vasútállomáson vettük fel a Nasót, túránk utolsó csapattagját. Biatorbágyról kifelé egy lovas mellett kerekeztünk el, majd vízisikló tekergett az úton. Csak reméltem, hogy nem okozott riadalmat a mögöttünk jövő pacinak… A főút mellett haladó bicóút Etyekig hullámzott, itt azonban vége szakadt, innentől a főúton folytattuk a tekerést. A település végétől a Korda Filmstúdióig hosszú és kemény emelkedővel kellett megbirkóznunk, félúton az út melletti kavicsos részen az egyik magyar csapatautó körül az utolsó simításokat végezték a bringákon. Az aszfaltra felfestett biztató üzenetek is jelezték, hogy közeledünk a TdH rajtjához. A filmgyár után jó kis lejtő következett, majd a völgyben kis pihenőt tartottunk, mert a Peti kontaktlencséje elcsúszott. Közben egy vörös színű Aston Martin fordult meg, majd száguldott el előttünk a kanyarban az úton.

Budapest-Csákvár bringatúra

Alcsútdoboz után

Alcsútdoboz után nem Vértesacsa, hanem Felcsút felé fordultunk, ahol a falun keresztül frissen leaszfaltozott úton haladhattunk. A körforgalom után Bodmér felé fordultunk. Itt egy TdPelso-mezben tekerő fickóval elegyedtem beszélgetésbe, aki az óceánrepülőink emlékművéről hadovált valamit nekem. Na majd hazafelé megnézem ezt magamnak – gondoltam magamban. Egy darabig együtt mentünk, de az emelkedőn leszakadt. Nem úgy a Cápi, aki utolért engem, így együtt másztuk meg az utolsó előtti kaptatót. Vértesbogláron aztán bevártunk a többieket.

Cápi felkészítette őket az utolsó emelkedőre, amit bedaráltunk, így aztán nem sokkal 12 óra után Csákvárra érkeztünk. (Délig szerettünk volna ideérni, mert attól tartottunk, hogy 12-kor lezárják a településre vezető utat, de szerencsére erről nem volt szó.) Belepillantottunk a csapatbemutatóba, majd szendvicsekkel/jégkrémmel/üdítővel/sörrel tankoltunk fel. Aztán megvártuk a 13:15-ös rajtot, majd a Cápiékhoz tekertünk, ahol vaslapon sült húsokat fogyasztottunk tészta-, ill. görögsalátával. Közben a gyerkőcökkel a tv-ben követtük a Giro, ill. a Tour de Hongrie történéseit, majd 5-re kitekertünk a sprintbefutóra, hogy megnézzük az elszáguldó mezőnyt.

A búcsú után a bicskei vasútállomás felé vettük az irányt (18 km). Előtte még megálltam Bodmér után, hogy megnézzem magamnak Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor 1931. július 16-i sikeres kényszerleszállásának helyén felállított emlékművet. (A Mátyásföldre tervezett landolás az üzemanyaghiány miatt hiúsult meg.) A „Justice for Hungary” repülővel az új-foundlandi (Kanada) Harbour Grace repülőtérről felszállva 5182 km-t (a Wikipédia szerint 5770 km-t) repültek az Atlanti-óceánon át Kanada és Bicske/Bodmér/Felcsút/Szár között, mindezt rekordidő, 25 óra 20 perc leforgása alatt.

Budapest-Csákvár bringatúra statisztikák

  • Útvonal: Kamaraerdő-Csákvár
  • Táv: 58 km
  • Idő: 2 ó. 20 p. (nettó idő)
  • Sebesség: 24,9 km/h (átl.) 54,8 km/h (max)
  • Teljes túra (Újpest-Kamaraerdő-Csákvár-Bicske, Déli-Újpest): 113,5 km, 4 ó. 40 p. (nettó idő)

Budapest-Csákvár bringatúra galéria