A pár nappal ezelőtti karácsonyi túrát úgy zártam le, hogy „jövőre újra próbálkozom”. Nos, már 2021-et írunk, és az év első napján újra ellátogattam Pilisszántóra, ezúttal egy kicsit jobb időjárási körülmények között. A terepfutásról letettem, helyette elővettem a nehéztüzérséget és magasszárú túrabakancsban vágtam neki az erdőnek.

A kiindulási pont most is a buszparkoló, ahonnan a piros és zöld omegán indultam el felfelé, de most nem fordultam le a kőfülkénél, hanem mentem tovább a zöld jelzésen László kúpja felé. Tiszta idő volt, de nagyon sütött szemből a nap, nem tudtam igazán jó képet készíteni innen. Ahogy haladtam tovább és kicsit elfordult az út a fény irányából, már sokkal jobb lett a helyzet.

A panorámákat elhagyva a zöld háromszöget követve a Boldog Özséb-kilátó felé vettem az irányt. Pár kép itt is készült menet közben, de a vadabb kattintgatást a későbbre tartogattam.

A kilátó a szebb időket látott légvédelmi rakétabázis követlen szomszédságában található. Kissé felhős volt az égbolt, de ilyen magasságban ennek örültem, mert így sokkal jobban visszaadják a képek a téli hangulatot. Panorámát is készítettem.

Miután kigyönyörködtem magam a tájban és kellően átfagytam, magamba tömtem a megmaradt karácsonyi Lindt csokikát, és tovább követtem a zöld háromszöget. Kényelmes, széles kerékpárúton úgy 1 kilométer után letértem balra egy nem jelzett úton, és a piros kereszt felé vettem az irányt, ami visszafordít Pilisszántó felé. Ezen a szakaszon találjuk Simon halála emlékhelyet, ami most elég nehezen volt járható. Kicsit tovább haladva felnézhetünk a Leány-barlanghoz, ahol túra pecsétet is találunk, majd a sárga jelzésre átváltva hamarosan a felhagyott kőbányához érünk.

Innen már nagyon közel van Pilisszántó, ezt a szembejövő turisták számából is érezni fogjuk. A túra végén megérkezünk a kápolnához, ahonnan ismét pazar kilátásban lehet részünk. Innen pár perc sétával visszaérünk a parkolóba.

A túra hossza 14 kilométer, az útvonal itt érhető el.

Gallery