A Móni már egy nappal a szeptember 18-i átadást követően kipróbálta ismerőseivel a Budapest-Szentendre közötti új, 228,25 millió forintos vissza nem térítendő EU-s támogatásból megépült 5,6 km hosszú kerékpárutat, mely az EuroVelo 6 útvonal része. (Ez az egész kontinenst átszelő kerékpáros út az Atlanti-óceánt a Fekete-tengerrel köti össze, közben több nagy folyót érintve.) A születésnapján újra nyeregbe pattantunk, hogy én is felavassam az új szakaszt, ami gyakorlatilag a Megyeri híd lábától indul és a Dera-patak felett épült hídon zárul.

Az ártéren átvezető térköves szakaszt már a Kolonics-emlékfutáson teszteltük a Tomival, ezzel kapcsolatban azért továbbra is vannak aggályaink. Egyrészt miért térkőből építették meg, mikor többi részen egybefüggő, tükörsima, kiváló minőségű aszfaltutat csináltak? Értem én, hogy baromi látványos közvetlen a folyó mellett a fák között tekerni, de ki fogja bírni az út az árvizet? Csak egyszer kell kiöntenie a Dunának, azzal a lendülettel szét is kapja a térkövet, aztán szépen lehet majd egyenként visszarakosgathatni a köveket… Talán okosabb lett volna a Duna-sétány helyett az eggyel feljebb lévő Gát utcán elvezetni az EuroVelo 6-ot.

Az új kerékpárút kifogástalan állapotban van, reméljük jó ideig így is marad, bár én továbbra is hiányolom a szaggatott elválasztó vonal felfestését, mert az időnként felpingált kerékpárt ábrázoló piktogramok szerintem nem akadályozzák meg azt, hogy az úton ne össze-vissza tekerjenek a bringások. Ha mindenki látja a sávját, akkor tudja hol a helye. Ennyi. Amúgy a kerékpáros pihenők pofásra sikeredtek, a faépítmények védelmet nyújtanak az esőben, ill. egy asztal és két pad is helyet kapott bennük. Az ártéri szakasz után a Lupa-tóhoz érve szép panoráma tárul elénk. A kanyargós úton hamarosan elérjük a Dera-patak felett átívelő újonnan épült impozáns hidat. Innen már csak kb. 2 km vár ránk Szentendréig, ezt viszont már a régi (kerékpár)úton kell megtennünk.

  • Útvonal: Újpest központ – Káposztásmegyer – Megyeri híd – Duna-sétány – Szentendre
  • Táv: kb. 35 km (oda-vissza)
  • Teljesítés: kb. 2 óra

Galéria