Az az általános meglátásom, hogy nagyon kevesen használnak bemelegítő krémet sportolás előtt, (már, ha egyáltalán végeznek bemelegítést). Pedig ezek a készítmények sokkal hamarabb terhelhetővé teszik az izomzatot, használatukkal csökken a sérülés veszélye.

Az én álláspontom az, hogy a jó bemelegítőkrém hűt vagy éget, de mindenképpen kell, hogy valami érezhetőt csináljon, mert ez segít mentálisan is a sportolás során. Ha egy hosszabb futás előtt rendesen bemelegítesz Nicoflex-szel, biztos, hogy nem fogsz megállni, mert annyira éget. A Nicoflex egyébként az egyik kedvencem és talán a legolcsóbb az itt felsorolt termékek közül. Felviszed és 1 perc múlva lángol az izom, olyan vérbőséget csinál. Hátránya viszont, hogy „zsíros” marad utána a bőr és van egy jellegzetes illata.

A másik krém amit gyakran használok a Naturland Inno rheuma készítménye. Elvileg nem bemelegítésre szánt termék, de amikor gyógytornára jártam, a gyógytornász mindig ezt használta és ő mondta, hogy sportoláshoz is alkalmazható. A Nicoflex-szel ellentétben kellemes hűsítő hatása van, illata leginkább kámfor vagy mentolszerű.

Futáshoz nagyon jó a Dr. Kelen Sport Start Bemelegítő gél. Kellemesen ellazít, az állaga tökéletes, gyorsan felszívódik és az illata is kellemes. Száraz marad utána a bőr. Van egy párja ami Sport Stop névre hallgat amit értelemszerűen sportolás után célszerű használni.

A Kovitox izomlazító nem éget, nem fagyaszt, gyorsan felszívódik és teljesen száraz marad utána a bőr. Felszívódás után egyáltalán nincs szaga. Kicsit drága, de amikor az edzőtársak panaszkodnak, hogy még az ő szemüket is csípi a bemelegítő krémed, akkor érdemes megfontolni a használatát.

Ezer éve kapható termék a Richtofit Sportkrém. Nem éget, nem fagyaszt, nincs különösebb szaga, és olcsó. Kicsit lassú a felszívódása, ezért inkább sportolás után szoktam használni. A klasszikus sportkrém mellett van egy újabb változata ami Richtofit Sportgél névre hallgat és piros tubusban kerül forgalomba. Mint a neve is mutatja gél állagú, gyorsan felszívódik és teljesen száraz marad utána a bőr. Enyhén hűsítő hatású.

Sérülések kezelése

A patikában kapható agyonreklámozott termékek (Fastum gél, Voltaren…) kb. semmit sem érnek, legalábbis nekem soha egyik sem használt. Lehet, hogy hasznos olyanok számára akiknek fáj a hátuk a sok üléstől és a passzív életmódtól, de sportsérülések kezelésére alkalmatlanok.

Ízületi fájdalom, húzódás, ficam kezelésére nekem legjobban a Perskindol gél vált be. Anno egy hosszabb táv lefutása után a lábfejem annyira fájt, hogy nem tudtam ráállni napokig. Kenegettem Fastum géllel, de nem javult. Gondoltam teszek még egy utolsó próbát mielőtt orvoshoz fordulnék, és akkor próbáltam ki először a Perskindolt. Két nap alatt teljesen elmúlt a fájdalom, úgyhogy azóta csak ezt használom hasonló problémák esetén. Elég erős illata van, és erőteljesen hűsít azonnal a felvitel után. Használható sportolás utáni lazításhoz, izomláz kezelésére, és persze sérülésekhez, bemelegítésre azonban nem alkalmas!

Mozgás után a fáradt izomzat felfrissítésére nagyon jó a Naturland Jégzseléje. A neve, sőt a fagyottkék színe is egyértelműen mutatja a hatását: szinte hibernál. Elsődleges hatóanyagai a kámfor és a mentol, ennek megfelelően erőteljes illattal rendelkezik. Hasonló termék a Dr. Kelen Sport Ice gél.

bemelegítő krémek galéria