18 éve vettem az első Rudy Project napszemüvegem. Sajnos a kétéves garancia lejárata előtti utolsó napokban eltört a pöcök ami a lencsét tartotta. Bánatosan beballagtam a boltba és előadtam a problémámat. A srác meg se nézte igazán a szemüveget, vetett egy pillantást a garancia papírra és csak ennyit mondott: Válassz egy másikat! Kaptam egy új szemüveget, újabb két év garanciával.

Nagyon meg voltam lepődve, nem ilyen panaszkezeléshez voltam szokva. Kérdésemre elmondta, hogy a gyártót nem érdekli mi történt a szemüveggel, ha hibás, ad egy újat és kész. Nem fordulhat elő olyan, hogy a felhasználó elégedetlen a termékükkel, mert az nekik presztízsveszteség.

A baloldali kép 2005 augusztusban készült, ekkor vettem a szemüveget. A jobboldali pedig 2013 augusztusban, pontosan 8 évvel később, ezen az eseményen. Itt már a második szemüveg van rajtam. Külön figyelmet érdemel a sisakom ami szintén Rudy termék és jóval több mint 10 év után vált csak csereéretté.

Folyamatosan használtam kerékpározáshoz, futáshoz, görkorihoz és az utcán is ezt hordtam. A szélsőséges időjárási körülmények sem ártottak különösebben a szemüvegnek. Mentem benne -10 fokban és 40 fokos nyári hőségben is. Végül 10 év használat után cseréltem le. Még ilyen mennyiségű használat után sem volt karcos a lencse és a szára sem lazult meg. Utána még évekig jó szolgálatot tett az autóban második napszemüvegnek.

Ezután sajnáltam a pénzt egy rendes darabra és évekig olcsó szemüvegeket hordtam (Uvex, Quechua, Kiprun, Kalenji, Van Rysel). Ezek általában egy szezont sem bírtak ki. A legtöbb egyszerűen eldeformálódott a nagy melegben, de volt amelyikről lepergett a festék, vagy a lencse lett olyan karcos, hogy már nem lehetett tovább használni.

Stratofly

Kétéve kaptam születésnapomra a feleségemtől egy Rudy Project Stratofly szemüveget. Azóta alig telik el nap, hogy ne lenne bevetésen. Akik követik az oldalt láthatják, hogy minden sporttevékenység közben rajtam van, illetve utcára is ezt hordom. Az alábbi kép nem új korában készült, hanem most, kétévesen. Egyszerűen nem látszik rajta a használat nyoma. Mindezt úgy, hogy ez a Rudy Project legolcsóbb, belépőszintű sportszemüvege.

Ez a típus fényre sötétedő lencsékkel van szerelve ami nélkül nem is tudom, hogyan tudtam eddig létezni. Számtalan lencse kapható hozzá, de igazából nincs rá szükség, mert alkalmazkodik a fényviszonykhoz és ugyanúgy használható tűző napon mint az esti szürkületben. Minél erősebb a fény, annál sötétebbé válik a lencse. Azt hittem csak marketing duma, de tényleg működik.

És ennyi, nem tudok róla többet írni, úgy ahogy van tökéletes. Annyira bejött, hogy hamarosan én is megleptem a feleségemet egy darabbal, így már két Stratofly van a családban. Ő futáshoz és kerékpározáshoz használja, hasonló megelégedéssel.

Rudy Project Stratofly galéria