Közel 7 hónapnyi kihagyás után ideje volt leporolni a deszkákat, és célba venni Gárdonyt, hogy megnyissuk az idei SUP szezont.
Több szempontból is izgalmas volt, mivel csak tavaly kezdtük el, kiváncsi voltam ez is olyan-e mint a biciklizés, hogy nem lehet elfelejteni, vagy megint újra úgy fogunk imbolyogni a deszkákon, mint az első alkalommal.

Vasárnap délelőtt forgalom szinte alig volt lefele, a giro d italia sem zavarta a közlekedést. 11 óra körül már kényelmesen megérkeztünk a Szörf-Bázisra, ami egyébként még zárva volt. Igen, csak megérte saját deszkát venni. Az F2-es deszkákról majd lesz külön beszámoló.

Az idei szezonkezdet több újdonságot is tartogatott, például a Decathlonból vásárolt iTwit elektromos pumpát. Ránézésre sokkal szélesebb profilja van a csatlakozónak, mint a gyári F2-es pumpának, de ez nem probléma, simán lehet csatlakoztatni. Ez a Decathlon termékek közül a drágábbik pumpa, de a korábbi kommentek alapján inkább megéri kifizetni pluszban azt a párezer forintot, hiszen az olcsóbbiknál állítólag problémás a túlmelegedése, és hogy emiatt nem alkalmas 2 deszka egymás utáni felfújására. Működtetése járó motor mellett, szivargyújtóról csatlakoztatva történik, és túl messzire nem lehet elvezetni az autó mellett. Elég hangos. Egy deszkát pontosan 10 perc alatt fújt fel.
Nyilván egyéni ízlés dolga, néha jól jöhet, bár rutinosan 10 perc alatt kézi erővel is fel lehet fújni egy deszkát, illetve a hátránya hogy lehet utána a parkolóból cipelni a partra. Előny, hogy sok cucc így a kocsiban maradhat.

Másik újdonság az F2 Team Surf deszkához vásárolt kajakülés, és a kajaklapát, mindkettő a Sporttigerből. A Spinera Sup ülés nagyon könnyen rögzíthető, pár húzás a hevedereken és kész is. Mi egy olyan verziót kaptunk, aminek hátul van zsebe is, ami igen hasznosnak bizonyult.
Evezőből 2in1 verziót sikerült vásárolni, ami szintén hasznosnak bizonyult, mert a gyorscsatlakozó segítségével könnyen lehetett váltogatni, attól függően, hogy kajak vagy sup lapátra van éppen szükség. Az ülés pozicíója egyáltalán nem zavarja a SUP-on állást, ezért gyakorlatilag 10 másodperc alatt át lehet váltani kajak módból sup módra (ennyi a csere ideje, aztán csak fel kell állni) Az ülés tényleg nélkülözhetetlen és nagyon megérte, tökéletesen támasztja a hátat.

A vízszint teljesen rendben van, sokkal rosszabbra számítottunk. Kevés Supos volt kint, csak azok akiknek van saját deszkájuk, mivel a kölcsönző nem üzemelt. De a part is szinte kongott egyelőre az ürességtől. A víz 18 fokos volt, amit viszont nem szerettünk volna kipróbálni teljes testtel. Egy tizenéves forma fiú bevállalósabb volt – egyedüliként az egész partszakaszon.

A Szörfbázisnál merészkedtünk a vízbe, a rácsos rámpán, ami így még szezon elején használat hiányában nem volt algás – csúszós. Erős szél fogadott minket, pár szörfös készülődött a parton, a vízben vitorlás és jolly-k szelték a habokat. Később megbánhatták, mert a kezdeti bíztató szél, gyakorlatilag fél-1 óra alatt nullára redukálódott.

Élménysupozás volt betervezve, mindenféle kitűzött cél nélkül. A mérésben a Samsung Health programja segített minket. Part mentén haladva értük el a Symposion szigetet, amit minden tavon supozónak/kajakozónak be kell iktatnia legalább egyszer. A sziget északi/keleti felén kis mólóhoz rögzíthetőek a csónakok, majd egy művész-szigetre lép az ember, ami a természettel összhangban van kialakítva. Tavaly már jártunk itt, azóta nem sok minden változott: egyes installációk visszatértek a természet körforgásába, vannak amik teljesen eltűntek (reméljük nem széthordták) de újakat nem láttunk. A fű frissen volt kaszálva, szóval látszik hogy igyekeznek karban tartani. A szigeten rajtunk kívül nem volt más, de pont mikor távoztunk (uzsonna után) pont 2 supos érkezett váltásként.

A visszaút északon, a nádason keresztül vezetett, most már teljes szélcsendben. Még egy Supossal találkozunk, illetve egy kajakossal, egyébként teljesen azt éreztük mintha csak mi lennénk az egész tavon. Az idő végig felhős volt, közvetlen nap nem ért minket, de a közel 3 és fél órás vizen levés naptej nélkül, ha nem is leégést, de lepirulást okozott.

A mérést sajnos későn indítottuk, egyébként körülbelül ez pont egy tíz kilométeres kör. Szintidő nem volt tervezve, minden ahogy éppen jól esett. Akinek van saját Supja, ne habozzon, kezdje meg a szezont – a kora nyári idő tökéletes, és alig voltak a parton, parkolókban is. Ahogyan a hazaút is vasárnap délután gyakoratilag a legkevesebb forgalommal megvalósult.

Igyekszünk rendszeresen jelentkezni beszámolókkal és termék bemutatókkal is a jövőben.

Galéria