Családi látogatások alkalmával szívesen járok el futni a határmenti falvak között. Az útvonal többnyire Hidasnémeti, Tornyosnémeti, Gönc és Zsujta között halad. Tökéletes nyugalom és gyönyörű panorámák jellemzik a környéket, ebből szeretnék most egy kicsit átadni a képeimmel.

Hidasnémeti – Gönc – Zsujta

A baloldali kép tavaly készült, a jobboldali idén. Tükörsima, tökéletes minőségű, széles kerékpárutat építettek, ami gyakorlatilag kettévágja a szántóföldet. Egyrészt nagyon tetszik a dolog, mert imádok ilyen helyeken futni / kerékpározni, másrészt nem vagyok benne biztos, hogy ez a legfontosabb dolog, miközben felháborító állapotban vannak az utak a környéken. Az alsó kép például egy átlagos útszakasz Zsujta mellett…

Végtelenbe nyúló kerékpárút ahol bármelyik irányba nézve panorámát látunk. Korán reggel még a távolban szaladó őzcsordákat is percekig tudtam követni a szememmel.

Így néz ki a táj amit útközben látunk.

Amikor ősszel jártam erre, igazi halloween hangulatot árasztottak a sütőtök ültetvények.

Akkor még csak a földúton lehetett menni, ami közvetlenül a Hernád folyó mellett halad. A földút egyébként megmaradt, továbbra is használható.

A kerékpárút Hidasnémeti határától indul és mielőtt elérné Göncöt, kicsit emelkedni kezd. Az emelkedő tetején, ha megfordulunk, belátjuk az egész környéket. Gönc előtt balra fordulva Zsujta felé vettem az irányt. Zsujta egy kb. 200 lakost számláló apró falu. Mellette egy bányató fekszik.

Hidasnémeti – Tornyosnémeti

Szlovákia felé haladva az utolsó település Tornyosnémeti. A falut balra elhagyva, keresztezve a hármas főutat feljutunk a domboldalra ahonnan jó pár kilométert tudunk futni folyamatos panorámával a baloldalunkon. Felérve ez a látvány fogad bennünket.

Ha pedig elindulunk a földúton visszafelé Hidasnémeti irányába, ezen a tájon át fog vezetni az út.

Galéria