Nem tudtam hozzászokni a platform pedálhoz az új bringán, hiányzott az SPD. Viszont a bringát ketten használjuk, és én sem mindig bringás cipőben tekerek, ezért kellett egy hibrid megoldás. Az egyoldalas patentpedálokat pedig pontosan erre találták ki.

Shimano PD-M324 (Deore) volt az egyik kiszemeltem, a másik pedig az Acor APD-21006.

Sosem volt bajom az Acor termékekkel, belépő szintet képviselnek korrekt áron, vállalható minőségben. Színben jobban passzolt a bringához és 5.000 Ft-tal olcsóbb volt, mint a Shimano, ezért végül az Acor mellett döntöttem. A Shimano terméke egyébként jóval masszívabb felépítésű, ez a súlyán is érezhető, ugyanis 533 grammot nyom, az Acor ezzel szemben mindössze 354 gramm.

Az APD-21006 dobozában találunk négy fényvisszaverőt, két stoplit és a pedálokat. A pedáltest alumínium, a tengely Cr-Mo. A forgásról ipari csapágyak gondoskodnak.

A pedál nem áll be automatikusan egyik oldalra sem, nincs kisúlyozva, így nekünk kell a lábunkkal arra az oldalra fordítani amelyiket használni szeretnénk. A dokkolás könnyen megy, pontosan olyan, mint a kétoldalas SPD pedáloknál.

A kioldással vannak problémáim. Többször is volt, hogy a határozott mozdulat ellenére sem jött ki a lábam a pedálból. A rugó erőssége gyárilag jól van beállítva, azzal nincs gond. Ki is tudom mozdítani a lábamat könnyedén, csak a kattanás hiányzik ami jelzi, hogy most már szabad a lábad. Ettől valahogy olyan bizonytalan érzés és duplán meg kell győződni, hogy tényleg kioldott e a pedálkötés. Lehet idővel majd megszokom.

A platform oldala tökéletes. Kellően széles, nem csúszik de nem is vágja szét a cipőd talpát.

Összességében az Acor APD-21006 egy jó árú, korrekten összerakott pedál. Átlagos felhasználásra, túrázgatásra tökéletes. Komolyabb igénybevételű tekeréshez és terepre inkább valamelyik Shimano-t ajánlanám.

Galéria