Szomorú dologról híres Hejce. Itt történt a szlovák légierő An–24-es repülőgépének katasztrófája 2006. január 19-én.

A 42 halottat követelő balesetnek emlékművet állítottak a faluban, a Borsó-hegyen pedig, ahol a szerencsétlenség történt, emlékhelyet hoztak létre, mely a faluból, 6 kilométeres sétával közelíthető meg a jelzett turistaúton. Könnyen észrevesszük az utat jelző oszlopot, melynek tetején egy repülőgép látható.

Az útvonal elég könnyű, csak enyhébb emelkedők vannak. A Fehér-kúti vadászházat elérve balra kell fordulnunk, innentől lesz egy kis hegymenet, de nem vészes. Az emlékhelyről visszafelé garantáltan nem lesz jókedvünk, ezért még odafelé érdemes egy rövid kitérőt tenni Sólyom-kőre, ahonnan pazar kilátásban lehet részünk. A térképen feketével jelöltem az útvonalat, melyek látszik a kitérő piros háromszöggel jelölve.

Innen már nagyon hamar felérünk a Borsó-hegyre, az elhunyt katonák síremlékeihez.

Azonos úton jöttünk vissza Hejcére és megnéztük az emlékművet is.

Regéci vár

Mivel nem volt túl hosszú a túra, és az emlékhely láttán az ember életkedve is elmegy, ezért Hejcéről még ellátogattunk a Regéci várhoz, amiről már idén márciusban írtam egyszer.

Most őszi színekben pompázott a táj, és volt nálunk rendes fényképező is, amivel nem győztem a kattintgatást a vár tornyaiból.

A zempléni várak közül egyértelműen ez a kedvencem. A várhoz felvezető út is nagyon szép, hazafelé ki is szálltam az autóból, hogy megörökítsem a legelőt a panorámával.

Galéria