A 37. Balaton-átúszás 2019.06.29-én került megrendezésre. A szervezők idén 10.000 főben maximalizálták az úszólétszámot, végül kicsit több mint 9600-an teljesítették az embert próbáló 5,2 km-es távot, a 9724 induló csupán 1,1% kényszerült feladni a próbát. A résztvevő számának tekintetében a bűvös tízezres határt eleddig kétszer sikerült túllépni: 2003-ban 10731-an, míg 2012-ben 10187-an szelték át a Balatont. Egy idei újítással, az ún. úszókereső szolgáltatással bármelyik úszó követhető volt az átúszás napján. Idén minden időjárási feltétel megfelelő volt, így már az első meghirdetett időpontban sikerült megtartani az átúszást. A tó vize reggel 24 fokos volt, ami aztán a délelőtt/délután folyamán 25-re kúszott fel. Az előző esti viharos szélnek reggel már nyoma sem volt. Minimális hullámzás ugyan tapasztalható volt a középső részeken, de ez a Balaton esetében megszokott.

Idén egyedül autóztam Boglárra, az egri rokonomat, Kovács Gábort Füreden szállásolta el a lánya, így esélytelen volt, hogy találkozzunk a rajtnál. Ráadásul – ahogy eddig mindig – lekéstem az első túlpartra induló hajót. Mentségemre szóljon, hogy Bogláron fel-alá autókáztam, mire megtaláltam a Platán strandra vezető utat, pedig már voltam itt párszor. Hihetetlen, hogy egy állandó vagy ideiglenes irányjelzőtábla sem volt kihelyezve, ami strand felé mutat… Parkolóhely már 7 előtt alig volt a parthoz közeli utcákban, de a vasút melletti úton sikerült találnom egyet. Gyorsan bekentem magam naptejjel, megittam a maradék magnéziumitalomat, majd a zsákommal elfutottam a csomagleadó sátorhoz. Kivettem a cuccaimat, ledobtam a cipőmet, úgy futottam a katamaránhoz. Meg kellett várnunk míg megtelik, végül is 8 előtt nem sokkal kötöttünk ki Révfülöpön. Már majdnem ott voltunk, mikor láttuk, hogy az első úszók már szelik a habokat, ez háromnegyed 8 körül volt.

Fényképezkedtem egyet a „Megúszom!” fal előtt, majd bevágtattam a focipályára a vonalkódos karszalagom beszerzéséért. Ez zökkenőmentesen ment – a Gábor elmondása szerint a helyszínen nevezőknek is -, pláne, hogy én előnevezettként és aranykártyásként külön sátorhoz mehettem. Orvosi vizsgálatra itt már nem is került sor, ezt csütörtökön intéztem a körzeti orvosnál. A számla kiállítása és e-mailben való megküldése már gondot okozott a pénzügyeseknek, így – mert jobb ötletem nem volt – becsaptam a befizetésről szóló nyugtát az úszósapkám alá, hátha az kiállja a vízpróbát. (Gondoltam majd utána elküldöm azt, hogy elküldjék a számlát, erre a mai napig nem került sor…) Bedobtam még egy kis csokiszeletet, betűztem egy gélt az úszószemüvegem pántja mögé, majd 8:10-kor beugrottam a Balcsiba (már itt némi időt veszítettem, mert sokan voltak előttem a stégen).

Tavaly már írtam arról, hogy a Balaton az egyik, ha nem a legnehezebb úszóterep. Ezt újra megerősíthetem. Tavaly Porecben már volt szerencsém tengerben is úszni, ami talán a legkönnyebb, de bármelyik magyarországi tóban való úszás egyszerűbb a Balatonnál. Ahogy a Kovács Gábor mondta: a Balaton-átúszás az úszások Forma-1-je! Idén nem csak ő, hanem a testvére Zsolt, illetve egy úszótársa teljesítette a próbát. Előbbi, aki búvárkodik, stílszerűen békatalppal úszta át a tavat életében először! Lássuk a részidőimet! 1000 m-nél 21:30-at mutatott az órám, 2000-nél már 44:30-at, 2500-nál már bőven 50 perc felett voltam, 3500-nál pedig 1:17-en túl (a nagyatádi Ironmanen 3800-on 1:10:43 a legjobb időm). Innentől kezdve már nem is néztem az órámat, csak nyomtam, ahogy a csövön kifér. Az utolsó 1700 m-t így kb. 35 perc alatt abszolváltam, ami sokkal jobb idő, mint amit az első 1700-on úsztam. A végén addig úsztam, amíg tudtam (lehet, hogy delfinezni kellett volna a végén, mert az gyorsabb?!), majd rohantam a csippantáshoz: 1:52:28 (az órám 1:52-t mutatott)! Rekord! 1 perccel javítottam meg a tavalyi csúcsomat (1:53:33). Csinált rólam egy célfotót a segítő, és mikor megfordultam láttam, hogy alig múlt el 10 óra.

A Balatonboglári célban „beúszócsomag” várta a sikeres teljesítőket, benne – többek között –egy kuponfüzettel, aminek segítségével pólót, alkoholmentes sört, kávét, és péksüteményt vehettünk át a célterületen. Előtte forró teát ihattunk a „mixed zone”-ban, ahol „Hajrá Nagyatád!” biztatást vagy inkább elismerést kaptam pár fickótól. Kicsit kifújtam magam, bár meglepő módon nem is voltam olyan fáradt, mint amire számítottam. Egy darabig vártam a Gábort, de aztán kisétáltam a zónából. Összeszedtem a cuccokat, ettem/ittam, árnyékba álltam, és a zónába érkezőket vizslattam, hátha kiszúrom a Gábort, ami kisvártatva sikerült is. A fecske stimmelt, de vízilabdás alsógatya volt rajta, ami megtévesztett. Egy idősebb csókával volt, és szemlátomást vártak valakire. (A Zsoltra, mint az később kiderült, csak én nem tudtam, hogy ő is úszik.) Szóval ez sem stimmelt, mert azt hittem, hogy egyedül úszott. Vissza persze nem engedtek a biztonságiak a zónába, így oldalról próbálkoztam, de nem voltam biztos a dolgomban, meg messze is volt tőlem. Így aztán szépen visszasétáltam egy napernyő alá, ahol álldogáltam még egy darabig, és már pont indultam volna haza, mikor végre kijöttek, így közelebb mentem hozzájuk. Naná, hogy ő volt az!

Gratuláltunk egymásnak, körbevezettem őket a célterületen, közben meg arról beszéltünk, hogy jó lenne a Porecki Delfinen indulni augusztus 24-én. Aznapi utolsó közös programunk a kötelező kikötői sörözés volt, amit én – sajnos – csak alkoholmentes formában élvezhettem ki. A mellettünk lévő asztalnál gratuláltak nekünk, mondták, hogy a hosszútávúszó-válogatott, 2x Eb-győztes Rasovszky Kristóf az elsők között végzett úgy, hogy előző nap is leúszott 10-12 km-t. No igen. Valakinek csak levezetés az 5,2 km. Nekem ráhangolódás Nagyatádra. Egy biztos. A Balaton-átúszást nem lehet megunni. Egyszer talán nézelődni is lesz időm, ahogy az első átúszásomon volt, még 2003-ban… Csak azt mondja meg nekem valaki, hogy az aktuális évszám miért nem került rá a pólóra idén sem?

2019 
Résztvevők száma:9724
vízhőfok:25°C
Átlag úszott idő:2:47:44
Átlag életkor:38 év
Először úszók:41%
Legjobb női idő:Betlehem Dorka – 1:14:53
Férfiak:67%
Átlag életkor:37 év
Legjobb férfi idő:Papp Márk – 1:01:01
Nők:33%
Átlag életkor:39 év
Legfiatalabb női úszó:Arutyunjan Aurora – 6 éves
Külföldiek:4,1%
Legfiatalabb férfi úszó:Kovács Barnabás – 7 éves
Külföldi országok száma:27
Legidősebb női úszó:Kertész Zsuzsanna – 82 éves
Feladták:1,1%
Legidősebb férfi úszó:Runtág Tivadar Gyula – 82 éves

Fotók forrása: bsi.futofoto.hu

Galéria