Túrasorozatom következő állomása Kékestető volt, ahova Ági is velem tartott.

Valamivel 12 óra előtt értünk Mátraházára és itt hagytuk az autót a parkolóban. A túra előtt még gyorsan bedobtam egy brutál fokhagymás-sajtos lángost, gondoltam így könnyebb lesz elviselni a hideget. Pesten sem volt különösebben meleg, de fent a hegyekben már igencsak lehetett érezni a tél előszelét.

Az autóúton indultunk el a csúcs felé, ahonnan rövid séta után letértünk a sípályára. Elég meredek az út ebből az irányból, viszont jóval rövidebb, mint a szerpentin. Mászás közben érdemes néha megpihenni és vetni egy pillantást hátrafelé a tájra. Fél óra alatt értünk fel a TV toronyhoz. Bementünk egy kicsit melegedni és átnézni a térképen a környező utakat.

A kék / sárga jelzésen indultunk el ami egy izmos lejtővel kezdődik. Nehéz terep, nem éppen sima az út felülete. Egy kilométer után lefordultunk balra a kék kereszt jelzést követve, ahonnan hamarosan a 772 méter magasan található Gabi-halálához értünk. A hely onnan kapta a nevét, hogy 1930-ban egy Gábor nevű favágó itt lelte halálát rejtélyes körülmények között. Szép dolog valakinek emléket állítani, de hogy lehet így elnevezni egy helyet? Miért nem lehetett mondjuk Gábor pihenő? Ez a Gabi-halála elég morbid. Ezen az alapon lehetne a Gellért-hegynek is új nevet adni, mondjuk „Gellért kivégzése”.

Az utolsó kereszteződésnél ráfordultunk a csúcs felé vezető útra a sárga jelzésen. Durva emelkedőn kell rövid idő alatt rengeteg szintet leküzdeni. Néhol még a kezünkre is szükség volt a mászáshoz. A tetején megálltunk egy kicsit pihenni. Elvileg szép a kilátás, de sajnos nem volt tiszta az idő ezért nem tudtam jó képeket készíteni. Rövid séta után visszaértünk Kékestetőre és megcsináltuk az elengedhetetlen turista fotót a hegycsúcson található kőnél.

Lefelé nem a sípályát választottuk, hanem az autóutat. Ezen kényelmesebb ugyan gyalogolni, de 1 kilométerrel hosszabb az út. Közben nagyon lehűlt az idő, mire a parkolóhoz értünk teljesen átfagytunk. Forró teával és néhány óriáspalacsintával zártuk a közel 15km-es túránkat.

Galéria