Amikor tavaly ősszel az esti szürkületben négykézláb próbáltam lekönyörögni a láncot Peti bringájáról, akkor fordult meg a fejemben, hogy venni kéne már egy szerelőállványt. Régóta bütykölöm a bringákat és mindig szerencsétlenkedek amikor például hajtókart kell leszedni vagy láncot cserélni. Ilyenkor általában leülök a gép elé átnézni a webshopok kínálatát és megállapítom, hogy egy tisztességes állvány 30.000 Ft-nál kezdődik. Ennyit azért nem ér nekem ez a projekt, úgyhogy bánatosan bezárom a böngészőt és visszatérdelek a bringa mellé. Na de ez mostantól másként lesz, mert a Crivit kerékpárszerelő-állvány mindössze 9.500 Ft-ba került a LIDL-ben, úgyhogy nyomban be is szereztem egyet.

Lássuk!

Voltak fenntartásaim a minőséget illetően, mert néhányszor már megjártam a középső soros termékekkel, de ezúttal kellemesen csalódtam. A dobozát megemelve bizakodó lettem. Nehéz, ami jó jel, mert azt jelenti, hogy van benne anyag! A váz fém, csak a befogófej, és a szorítóbilincsek készültek műanyagból. A kivitelezés példaértékű. Egyedül a talprésszel van bajom, azt illett volna fémből csinálni, ha már egyszer elő van készítve a furat a padlóhoz való rögzítéshez. Illetve ugyanitt nem ártott volna egy gumiborítást ragasztani a talpára megelőzendő a csúszkálást.

A befogófejnek furcsa formája van, de az én vázamhoz pont passzol 🙂 Olvastam másoktól, hogy nem mindegyik váz fogható be stabilan. Ha ez a probléma áll fent, akkor célszerű plusz gumiréteget csavarni a váz köré és azzal együtt megszorítani. Egy régi gumibelső például simán használható erre.

Az állványhoz jár egy műanyag tálca amibe a szerszámokat lehet tenni. Ez egy kicsit talán lehetne nagyobb. Egy része mágnesezett, ami jó szolgálatot tehet a csavarok ideiglenes tárolásához.

A bringát masszívan tartja, komolyabb erőkifejtéssel járó szerelésnél sem kell attól tartani, hogy eldől. A magassága állítható, akár szemmagasságba is fel lehet emelni a hátsó váltót. Felüdülés váltót állítani anélkül, hogy folyamatosan hajolgatnom kellene hozzá.

A befogófej 360 fokban forgatható.

Az állványhoz jár egy rúd amivel megakadályozható a kormány elfordulása szerelés közben. Ha minden kar jól meg van húzva és ez a rúd is be van feszítve, beton stabilan áll az egész és öröm dolgozni rajta.

Használat után összecsukható és mehet fel a szekrény tetejére. A bringák meg vissza a falra 🙂

Ár-érték arányban verhetetlen a termék. Hobbiszintű felhasználásra ennyi pénzért ennél jobbat biztos, hogy nem lehet gyártani. Tartósságát illetően egyelőre nem tudok nyilatkozni, de a korábbi beszámolókat olvasgatva láttam, hogy van aki már évek óta használja megelégedéssel, illetve a három év garanciát sem véletlenül adják rá. Tényleg jó cucc.

Crivit kerékpárszerelő-állvány galéria