Akik ismernek tudják, hogy sportfelszerelésen nem szoktam spórolni. Van azonban néhány alkatrész amire nem vagyok hajlandó tízezreket áldozni, az egyik ilyen a lámpa. Több, mint 10 éve kerékpározok rendszeresen, de a sötétben közlekedéssel mindig voltak problémáim, főleg télen. Sokféle lámpát kipróbáltam régen, de akkoriban a LED-es megoldások nem voltak olyan kiforrottak, mint manapság, ezért a fényerő mindig elmaradt az elvárásaimtól.

Ma már ott tartunk, hogy lassan olcsóbb LED-el világítani, mint természetes fénnyel, viszont a kerékpár lámpa gyártók mintha nem éreznék ezt a trendet, és az összes valamirevaló lámpájukat a neszopass árkategóriába pozicionálják. A párezer forintos lámpák max. helyzetjelzőnek jók, arra, hogy téged lássanak, de te semmit nem fogsz vele látni. Márpedig a lámpának az lenne a lényege, hogy lásd magad előtt az utat amikor tekersz. Ezt a különleges funkciót sajnos csak a drága modellek tudják amik úgy 20 ezertől indulnak. A több, nagy teljesítményű LED-el rendelkező típusok egy olcsóbb bringa árát is kiteszik.

Marad tehát a kínai alternatíva (vagy a házi barkács). Az AliExpress rogyásig van LED-es első lámpával, ezek közül választottam ki egyet. A leírásokat nem nagyon érdemes olvasgatni, mert egyrészt tele van kamuval, másrészt olyan angolsággal van megírva, hogy valószínűleg az sem érti aki írta. Erről a lámpáról konkrétan legalább három különböző specifikációt találtam. A fényerőre 6.000 lumentől 12.000-ig mindenfélét írtak, szóval nem kell ezeket komolyan venni. Az árat tekintve viszont érdemes nézelődni, mert van ahol kétszer annyiba kerül. Nekem 7.500 Ft-ot vontak le a számlámról amikor vettem. Arra kell még figyelni, ha valahol gyanúsan olcsó, akkor valószínűleg nem adnak hozzá akkut, de ezt általában csak kisbetűkkel tüntetik fel a leírásban.

Nagyjából két hét alatt ért ide a csomag, kartondobozba csomagolva. Számla, garancia, használati utasítás és egyéb felesleges dolgok természetesen nem jártak hozzá, de Alis cuccoknál ez sztenderd. A buyer protection egyébként többnyire működik. Ha kifogtál egy selejtet, lehet reklamálni és, ha szerencséd van visszautalják az árát. Ha nem kapod meg a csomagot 60 napon belül, akkor is lehet reklamálni, és szintén van esély pénzvisszatérítésre.

A tartozékokat az alábbi kép mutatja. Ezen kívül jár hozzá egy pánt amivel fejre lehet rögzíteni, de azt inkább hagyjuk is, mert a lámpának sem a formája, sem a súlya nem teszi lehetővé a fejlámpaként való használatot.

Kormányra szerelve így néz ki a dolog. A gumigyűrűvel elég egyszerűen rögzíthető, de terepbringára tuti nem ezzel raknám fel, mert ahhoz nem elég stabil. Egy-egy komolyabb úthibánál így is el szokott mászni pár millimétert. A lámpa egyébként elég masszív, fémházas, hűtőbordákkal. A vízállóságát még nem volt szerencsém tesztelni, de nem hinném, hogy gond lenne vele.

Mivel elvileg fejlámpaként is használható, elég hosszú a vezetéke amivel kezdeni kell valamit. Jobb híján a kormányra tekertem fel. A vezetéken lévő csatlakozó csavaros megoldással rögzíthető az akku csatlakozójához, így nem tud szétcsúszni menet közben. (Az elforgatott órára nem kérek megjegyzést, én  így szeretem és kész :))

Az akkut gyöngyvásznas tokban adják ami tépőzárral rögzíthető a vázra. Szerencsére ennek a vezetékére is ráhagytak egy csomót, úgyhogy itt is lehet mumifikálni a vázat.

És akkor jöjjön a lényeg, a fényerő. Sajnos a telefon is azok közé a dolgok közé tartozik amire nem vagyok hajlandó komolyabb összeget kiadni, úgyhogy az ezzel készített képek minősége is ennek megfelelő. A két kép ugyanott készült, azonos beállításokkal, vaksötétben.

A jobb oldali kép önmagáért beszél. A fényerő három fokozatban állítható, a képen a legerősebbre van állítva, de a két gyengébb fokozat is bőven elegendő a biztonságos tekeréshez. 30-40 méterre el lehet vele látni, a fényvisszaverő felületek és táblák pedig akár 100 méterről is teljesen kivehetők. A három LED-nek köszönhetően nem egy 10 centis pöttyöt tolsz magad előtt, hanem tényleg látod vele az utat teljes szélességében.

Az akku üzemidejét még nem tudom pontosan. Télen maximum kétórás edzéseket szoktam menni és mindig a legnagyobb fényerőn használom, de azt simán végigbírja.

Nem vagyok a gagyi dolgok híve, de azt gondolom, hogy ez a lámpa bőven megér ennyi pénzt. Se a kivitelezésére, se a működésére nem volt eddig panaszom. Ha évente lezúzol egyet, még akkor is jobban megéri, mint egy hasonló márkás darab 40-50 ezerért.

Galéria