A NATO-futás nagy hagyományokkal bír: több mint 20 éve rendezték meg az elsőt. Gondolhatnánk, hogy a szervezőknek így elég tapasztalatuk van ahhoz, hogy egy minden szempontból pöpec kis futófesztivált kalapáljanak össze. Sajnos nem sikerült nekik… Sok hiányosság és hiba borzolta a kedélyeket.

Kezdjük mindjárt a rajttal! Már az elég különös volt, hogy majd félórát késett a rajt, mert meg kellett várni azokat az előnevezőket, akik a rajt előtt kívánták rendezni a nevezést, ill. felvenni a rajtcsomagot. Az más kérdés, hogy sokan miért hagyták ezt az utolsó pillanatra, de a szerevezőknek akkor is gondolniuk kellett volna erre és nem egyetlen asztalt fenntartani az előnevezettek számára. De legalább időben észbekaptak volna! Már egy órával a rajt előtt látható volt, hogy ennyi ember nem fog időben végezni, olyan hosszú sor kígyózott. Az utolsó utáni pillanatban alakítottak át egy-két asztalt a helyszíni nevezőiből, mert ott szinte senki sem állt… A csomagok leadása is elég körülményes volt. Három busz = három sor. Talán a hátsó ajtókat is igénybe lehetett volna venni, és akkor feleannyi időbe telt volna a cumóledás.

A futás közben a kilométerjelzéseket (kis sárga műanyagbóják) alig lehetett észrevenni. Magasra kifeszített táblák kellenének, nem derékmagasságban, meg a földön elhelyezett bóják. Továbbá hiányoltam a 13 aradi vértanú portréját is, ami az elmúlt években ki volt függesztve az útvonalon. A célban pedig nem volt időkijelző a kapu felett.

Célterület. Na ez totál káosz volt! Már az 50 percen belül célbaérkezők is összetorlódtak, de ami az 1 órás versenyidő környékén kialakult, az igazi tömegjelenet volt. Egyetlen egy kiskapun engedték ki a versenyzőket a célzónából, gondolhatják mekkora embertömeg jött össze! Belegondolni is félelmetes, hogy egy pánik esetén mi történt volna… Volt aki egész egyszerűen nem tudott átfutni a célkapun, mert odáig torlódott fel a sor. Nevetséges. Ilyet még soha életemben láttam!  Egyetlen pultnál osztották a sportitalt, illetve két helyen a müzliszeletet meg az érmet. Aztán a kordonnál egyenként szépen mindenkitől megkérdezték, hogy leadta e a chipet… Na ne már! (A rajtszámon lévő chipcsík sokkal praktikusabb megoldás, de mindegy.)

Remélem tanulnak a szervezők az idei hibákból, hogy jövőre egy olyan, minden szempontból kitűnő versenyt rendezzenek, mint régen!