A Városligeti Műjégpálya 1870. január 29-én kezdte meg a korcsolyázó tömeg fogadását. Ma 2014. január 3-át írunk. A Műjégpálya és a hozzá tartozó épületegyüttes felújítása látványos, de a vendégeket kiszolgáló rendszer ugyanolyan rossz, sőt talán még rosszabb mint volt, és persze az árak is emelkedtek. Jupijájjé, irány a jég!

Előtte azért a Móni megeresztett egy telefont, mert az egyik napilap azt írta, hogy szilveszterkor és az újév első napján sem nyitott ki a Műjég a szokatlanul enyhe idő miatt. A baj ezzel csak az, hogy szakértők szerint akár 20 celsiusfokos melegben is megfelelően le kellene tudni hűteni a jeget. A közel 4,7 milliárd forintos fejlesztésből – nagyrészt uniós forrás – a külsőségekre jutott, de a hűtőrendszer felújítására már nem? Az egykori kivitelező cég már rég csődbe ment, most meg vizsgálatok és eljárások borzolják a kedélyeket. De pénteken legalább már korizni is lehetett, illetve már előző nap is, világosítottak fel bennünket kissé felháborodottan a telefonban…

Sorbanállás ideje: 1 óra 13 perc (kint, az épülethez vezető lépcsőn, az alagsorba vezető lépcsőn)„Kérjük, vegye figyelembe a frekventált időkben az esetleges sorban állás lehetőségét.” Kösz szépen a tájékoztatást! Én csak azt nem értem, hogy miért egyetlen egy nyamvadt sor vezet a kölcsönzőig? A korival érkező ’szerencsések’ két sorba állhatnak be, de olykor ott is hosszan kígyóznak a sorok. „Ha korábban jöttök, akkor simán beértetek volna!” – mondták már a jégen kb. 1,5 óra múlva a többiek. Jó vicc, de nem tud mindenki fél órával nyitás előtt odaérni, mi kb. félórával a kapunyitást követően érkeztünk, azért ez még nem a csúcsidő, vagy mégis? Ja, hogy itt mindig az van! Akkor viszont akár le is cserélhetnék a táblát mondjuk erre: „Kérjük vegye figyelembe a mindenkori sorban állás lehetőségét.”

Pár éve még fent volt a kölcsönző, nem kellett a pokolbaszállni, gyorsabb volt, de a vezetőség belátta, hogy a mai rohanó világban lassítani kell, hova siet ez a nagy tömeg, nemde? „In Hungary everything is slow.” – az előttem álló külföldi csajszi megjegyzése a kígyózó sor láttán. Aki megunja, az menjen haza vagy máshol költse a pénzét. Esetleg el is fogyhat a korcsolya, akkor is lehet hazamenni, mert egy ízben már erre is volt példa pár éve…

Figyelmesek leszünk egy angol nyelven íródott táblára: „Entrance ticket dos not inclueds the renting fee.” De legalább tollal javították a kézzel írott macskakaparást, így lett a dosból does, ill. az incluedsből include. Ha már annyi külföldi próbálkozik a jégen… Tetszettek még a visszacsukódó ajtók, amiket a hosszú sorbanállás alatt állandóan tartania kell az embernek, oké kint még érthető, de az épület belsejében miért nem lehet azokat kitámasztani?

Aztán végre megpillantjuk alant az egyetlen pénztárat, innen aztán már tényleg nincs lejjebb! Hétfőtől péntek délutánig 1500 Ft-ot kóstál a belépőjegy, de hétvégén és péntek délután már 2000 Ft-ot kell kiperkálni a csúszkálásért. Ehhez jön még a belépőkáryta letéti díja, ami plusz 500 Ft, ezt távozáskor kell leadni egy pultnál ahhoz, hogy visszakapjuk a letétbe helyezett pénzünket. A korikölcsönzés díja 1 órára 700 Ft, 2 órára 1300 Ft, és így tovább kis kedvezményekkel. Ha túllépjük az időt, akkor minden megkezdett félóra újabb 350 Ft, ergo az időtúllépés legalább nincs szankcionálva. A kártyával működő high-tech öltözőszekrény volt a legszembetűnőbb újítás, ami praktikus, és legalább itt nem kellett sorbaállnunk. Számomra nagy pozitívum volt az, hogy az élvédőnket simán a szekrényben hagyhatjuk, tudniillik mindenhova gumiszőnyeget fektettek le, így sehol sem sérülhet a korink éle. Ha valami okból kifolyólag mégis, akkor az előtérben két helyen is (!) vállalják annak élezését 1500 Ft-ért.

A pálya szép nagy, a túlsó oldalán különféle színekben megvilágított nagy műanyagbetűkből a B U D A P E S T felirat rajzolódik ki. Mellette két fabódé forraltbort és kürtőskalácsot kínál. Előbbiből 2 dl 600, míg 3 db 900 Ft. Nyelek is egy nagyot, marad inkább a 3 dl tea a büfében 300-ért. A pálya közepén egy magas négyszögletű plakátoszlopot helyeztek el. Az épületben található két büfé is horrorárakon dolgozik: pizzaszelet 650 Ft, hot-dog 600Ft, de még a hagymakarikákkal díszített zsírosdeszkáért is 300 Ft-ot kérnek… De miért nem hallom a zenét? Csúszunk egy félkört, itt talán már elcsípünk némi hangfoszlányt, de ne vicceljünk már! Egyetlen ősrégi hangfal van felerősítve az oszlopra, a túloldalin persze nincs, így a pálya felén maximum a korcsolyák csikorgását hallhatjuk. Legalább a surround elvárható lenne, de nem, minek a zene, hát nem szimplán csak korcsolyázni jöttünk? Tessék inkább csak kőrözni, elég legyen ennyi!

Végül elképzelem a villódzó fényket, lézereket, pultot, mögötte dj-vel, orbitális hangfalakkal, koris pincéreket fémtálcájukon a színes koktélokkal egyensúlyozva és a hatalmas boldogan csúszkáló tömeget…

Galéria