Idén harmadszor láttam neki a szeptemberi 21 km legyőzésének, így a félmaraton sportértéke mellett arra is jutott időm, hogy a szervezési szempontokat figyeljem, bár ne tettem volna, ám idén több okból is – de különösen egy tragédia miatt – azt hiszem, hogy nem hunyhatunk szemet a történtek mellett!

A BKV vagy BKK – tök mindegy azt hiszem – rögvest hozta a szokásos formáját, mert tudniillik a kisföldalatti pl. 8 percenként (!) közlekedett reggel, holott a BSI is ennek a tömegközlekedési eszköznek a használatára bíztatott mindenkit. Kösz szépen! Aki a Deák után szállt (volna) fel, az bizony tutira nem szállt fel, merthogy nem fért fel semelyik szerelvényre sem. A metróvezetők gyors ajtócsukását meg már megszoktuk ezen a vonalon, de amit ezen a napon műveltek azt jobb nem ecsetelni. Várd már meg, míg fel és leszállunk, te! Nem látod, hogy mennyien vagyunk? Ja, hogy tartani kell a menetidőt? Akkor állítsanak forgalomba több szerelvényt erre a napra! Nem egész napra, ezt azért mégsem várhatjuk el, de legalább reggel 7-8-ig, olyan nagy kérés ez? Miért nincs együttműködés a BSI és BKV között? Van olyan külföldi város, ahol ilyen kaliberű verseny napján a rajtszámunkkal egész nap (!) ingyen utazhatunk a városban. Kevés a turista? Vajon miért? Nem sírni kéne, hanem gondolkodni és ésszel szervezni. A verseny fővédnökének és a többi védnöknek meg nem csak puffogtatni a frázisokat, hogy mennyire örül a főváros, hogy ennyi résztvevője van ennek a rendezvénynek, hanem tenni is kéne valamit, hogy évről-évre jobb és jobb legyen ez verseny. Bár még csak 28 éve csinálják, szóval talán hagyjunk még nekik pár évet, hátha belejönnek…

Tragédia! Egy 26, egyes források szerint 27, éves külföldi fiatalember az életét vesztette a 20. kilométernél. Mentő volt, csak orvos nem. Rohamkocsi az összes foglalt, persze… A legfelháborítóbb az egészben a híradóban nyilatkozó fickó volt, aki csak annyit mondott, hogy kórházban sem tudták volna megmenteni a férfi életét… Azért ezt talán mégsem kellett volna. És ha van defibrillátor? Miért nincs? Kérdem én? Miért nem kötelező egy ilyen sportrendezvényen. Legalább a versenyközpontban, de én 5 km-enként gondolnám, és akkor ha kell, akkor ott van a segítség. Miért? Miért kellett több mint 30 percet (!) várni a mentősökre a 15-ös kilométernél, ahol egy fickó a földön feküdt, és azt sem tudták, hogy mi a baja. Az újpesti futóklub (Közös Sport Egyesület) egyik hölgytagja próbált segíteni, talán ő üvöltött le folymatosan a rakparton futóknak, hogy van-e közöttük orvos, mert baj van! Nagy baj volt. De ez a versenyző legalább megúszta… Miért nincs valami megállapodás a mentőkkel, mert számomra elképesztő, hogy ők nincsenek jelen megfelelő számban Magyarország második legnagyobb futórendezvényén. Ezen sürgősen változtatni kell, mert életek múlnak rajta… Nem kell sok ész belátni azt, hogy hatalmasat hibáztak a szervezők. Kár ezt szépítgetni. Nem érkezett segítség időben, több ízben sem. Modhatjuk azt, hogy újra elbuktak a szervezők?

Mert bizony, aki itt volt két évvel ezelőtt, az nem felejti el azt sem, amikor több száz ember szorult ápolásra a rekkenő hőségben megrendezett viadalon. Persze itt is lehet mentegetőzni, hogy nem készültek fel eléggé a futók, vagy hogy rosszul frissítettek, vagy bármit lehet mondani, de akkor legyen elég víz a frissítőpontokon, mert 2011-ben 7-8 km-ig rengetegen nem jutottak vízhez – köztük mi sem -, mert az elfogyott az első rakparti állomáson…

Szóval el lehet hallgatni és inkább magukba kéne nézniük az illetékeseknek. A gyász mellett pedig minden futótársam nevében várjuk a sűrű bocsánatkéréseket. Ez a minimum. De a szerencsétlenül járt futótársunkon sajnos már ez sem segít. Nyugodjon békében.

Remélem tanultak az idei tragikus esetből a szervezők és már jövőre tesznek azért, hogy ilyen soha többet ne forduljon elő!

Farkas Péter 17* félmaratonista