Mindig is érdekelt milyen lehet lefutni egy maratont ezért idén belevágtam a felkészülésbe.

Kezdetek

Januárban kezdtem el komolyabban futni, azonban 10km már előtte sem okozott gondot. Áprilisban kivégeztem a Vivicittá félmaratont. Ez volt az első alkalom, hogy 20km-nél nagyobb távot futottam. Az időm 1óra 57 perc volt, ami gyengének számít, viszont egyáltalán nem éreztem magamat fáradtnak. Ekkor kezdett el motoszkálni a gondolat a fejemben, hogy menne több is.

Ezután neveztem a K&H félmaratonra amit sérülés miatt sajnos ki kellett hagynom. Egy hónapig egyáltalán nem tudtam edzeni, így nagyjából június közepén kezdtem el komolyabban a készülést a maratonra. A szeptemberi Nike félmaratont már 1 óra 45 percen belül futottam.

A maratonra csak azután adtam le a nevezésem, hogy egy edzésem alkalmával lefutottam 30km-t.

Edzések

Heti 1-2 alkalommal futottam, viszont minden alkalommal legalább 20km-t, de inkább többet. Rendszeresen edzettem emelkedőn ami többnyire úgy nézett ki, hogy felfutottam a Gellért tértől a Citadelláig ügyelve arra, hogy tartsam a 6 perces kilométereket.

Mivel a futás elég monoton mozgásforma, görkorival és bringával kereszteztem.

Ha össze akarnám foglalni az edzésmódszeremet, akkor valahogy így nézett ki:

  • heti 1-2 alkalommal 20-25km futás
  • heti 1-2 alkalommal 20km görkori vagy 40km kerékpár
  • maraton előtt két héttel 30km-es futás
  • maraton előtti héten végig pihenő

Cipő

Nike Air Span 6 volt az első komolyabb cipőm. Ezután vettem az Adidas-t ami sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, majd ismét váltottam Nike Air Span-re, ami ekkor már a 8-as szériánál tartott.

Tempó

A maratont beszélgetős tempóban teljesítettem, ami olyan 6 perces kilométereket jelent, illetve erre még rájött mindig pár másodperc a frissítőpontoknál. Ezzel a tempóval nem voltam rosszul, nem estem össze a célban, végig élvezetes volt a táv. 34 km körül volt egy elég kemény holtpont amikor elkezdett görcsölni a lábam. Jó pár percbe telt mire sikerült kinyújtani a lábamból, de utána már nem volt gond a célig.

Cél

Az utolsó kilométer már lazán ment, éreztem, hogy innen már nem lehet gond. Az utolsó 100 méteren szinte száguldottam és amikor 04:22:54-es idővel átléptem a célkapun, már a következő maraton gondolata foglalkoztatott.

Galéria