Életem negyedik félmaratoni versenyén a célom nem volt más, mint a május 14-i siófoki rekordomnak megdöntése (01:38:52), ami már eleve nem tűnt egyszerű feladatnak, hát még ha 01:35:00-án belüli időt tűztem ki magamnak! A tervem az, hogy a 01:30:00-ás iramfutók nyomában lihegjek – persze csak ha a pulzusom engedi – és akkor meglehet a hőn áhított idő! Az a baj, hogy ezeket a sorokat a derék/csípőproblémám előjövetele előtt fogalmaztam meg…

Ezért aztán kissé (nagyon) át kellett értékelnem a helyzetemet, aminek nyomán 02:00:00-a körüli időre módosítottam a tervemet. Ha jobban belegondolok ez nem is olyan nagy baj, legalább tovább szoktatom magam a 6 perc/km-es tempóhoz. A maratonról tudniillik nem vagyok hajlandó lemondani! Világos? Abban bízom, hogy bírni fogja a derekam/csípőm a félmaratont és nem romlik az állapotom.

Örömmel jelentem, hogy bírta(m)! Úgy látszik, hogy a paprikás masszázsolaj, amivel a rajt előtt bekentem a szóban forgó testrészemet, megtette hatását! Plusz az előző napi mézes masszázs. Meg persze a többnapos kínai tigriskenőcsözés. És végül a mindig használó csoda-sportkrém. Egyszóval mindent bevetettem! A paprikás cuccal csak egy apró gond van, mégpedig az, ha az vízzel vegyül, akkor igen kellemetlen égető érzést okoz. Mivel jó alaposan bekentem magam, az izzadást követően frankón leégett az alsó fertályam. Így legalább fájdalmat nem éreztem, csak azt, hogy valahol a pokol legmélyebb bugyrában futkosok…

A 2:07:05-ös versenyidőmmel is elégedett vagyok, lévén a körülmények hagytak némi kívánnivalót maguk után (árnyékban 30 fok, napon akár 40 fok, első frissítés 8 km-nél, gyér kínálat az állomásokon, stb.). Nyilván tudtam volna jobb időt is produkálni, de nem kockáztathattam meg egy újabb sérülést pontosan négy héttel a maraton előtt! A rekordszámú, kb. 7000 egyéni induló közül így is csak kb. 6000 ért célba, és az útvonalon, illetve a célban több mint 100 embert kellett ápolni, mert sokan rosszul lettek a nagy hőségben.

Szóval nagyon kemény versenyen vagyunk túl, tényleg le a kalappal mindenki előtt, aki teljesítette. Az időeredményeket nézve megállapíthatjuk, hogy mindenki sokkal rosszabbat ment az egyéni legjobbjához képest, én például majdnem fél órával lassabb 21 km-t futottam!

A szervezésről mindenképp írnom kell pár keresetlen szót, mert ebben olyan fatális hibákat vétettek a már 26 éve (!) ezzel foglalkozók, hogy azt döbbenetes volt látni, de még rosszabb tapasztalni! Én olyan versenyen még soha nem futottam, ahol elfogyott volna a víz az egyik frissítőponton! Itt, Magyarország legnagyobb félmaratoni versenyén ez megtörténhetett, ráadásul pont a kritikus első állomáson! Ez egyszerűen elfogadhatatlan! Botrányos! 8 km-ig valahogy juss el, ott aztán talán lesz víz! Itt jegyezném meg azt, hogy volt olyan akinek ez már nem sikerült… A frissítőpontok választéka egyszerűen silány volt: víz, iso, banán és szőlőcukor, de már ezekből sem volt mindenhol! Ennyi pénzért nem igaz, hogy nem jut minden versenyzőnek étel és ital! És ha már nekünk sem jutott, akkor mit kapott a mögöttünk kullogó vagy 2000 futó? Kevés volt a segítő is az egyes állomásokon, mert sok helyen akkor pakolták ki a kajákat, amikor odatódult a tömeg. Nem készültek ennyi résztvevőre, vagy mi a fene volt itt? A látottak alapján nagyon nem volt meg az állomások között a megfelelő kommunikáció sem.

A nevezési díj eközben az eget verdeste, mi januárban neveztünk, kedvezményesen 4000 Ft-ért, de a verseny napján akár 14.000 Ft-ot (!) kellett leperkálnia annak, aki részt akart venni a félmaratonon. Ez aztán már tényleg a pofátlanság csúcsa! Oké, kaptunk egy szép befutóérmet, de pl. pólót már nem, a hivatalos futómez akciós ára pedig 4990 Ft volt, kösz, de az akkor inkább nem kell! A rajtcsomagban a gumi csuklópánt érdemel említést, a viszonylag gazdag befutócsomag összértéke nem érte el az 1000 Ft-ot, így aki 4000 Ft-nál drágábban nevezett, az már igencsak rosszul járt. Ennél több pénzért viszont elvárható lenne egy profi, minden körülményt kielégítő verseny szervezése, no ez itt -sajnos – a legkevésbé sem valósult meg.

Értékelés (1-5)

  • Helyszín: 3
  • Útvonal: 5
  • Rajtcsomag / befutócsomag: 4
  • Szervezés: 1
  • Ár-érték arány: 3
  • Hangulat: 3
  • Summa summarum: 3

Galéria