Az alábbi 17 kilométeres kör teljesíthető gyalogosan és futva is. Van benne sok-sok kilátás, panoráma, emelkedő, lejtő, patak, sziklás rész, egyszóval minden ami egy tökéletes túrához vagy terepfutáshoz szükséges. Én lassú kocogásban nyomtam, 7:40-es átlaggal.

A kiindulópont Csobánka központja, innen a kék kereszt jelzésen a Csobánkai-nyereg elágazásig megyünk, és innen jobbra fordulunk a kék jelzésre. Ahogy haladunk felfelé az elágazásig, időnként érdemes megfordulni és gyönyörködni a Csobánkát körülvevő tájban.

Ahol szétválik a kék és a zöld jelzés, ott balra fordulunk és a zöld jelzésen indulunk felfelé. Húzós emelkedő következik a Hosszú-hegyre, de megéri a erőfeszítéseket, ugyanis a tetején panoráma vár minket a Hosszú-hegyi zsombolynál.

Némi lejtőzés után jobbra fordulunk a zöld négyzet jelzésen. A lovas pihenőnél tartottam pár perces pihenőt a tisztáson, majd a kék négyzeten futottam tovább a Dera-szurdokhoz. Innen két lehetőségünk van, az egyik a szurdokon át vezet a patak mentén, a másik pedig a szurdok felett a kék háromszög jelzésen. Mivel tökéletes őszi idő volt, rengeteg turista járta a lenti utat, ezért inkább a kék háromszöget választottam. Ez egy nehéz szakasz, köves, sziklás és keskeny az út, ennek ellenére itt is nagyon sokan jöttek kisgyerekkel, sima talpú utcai cipőben…

A szurdok peremén haladva végig szép a kilátás. A végén egy nagy lejtővel hagyjuk el a helyet és érkezünk meg a parkolóba. Eszméletlen mennyiségű autó volt, konkrétan dugó volt az erdőben. Miért kell ezt csinálni? Miért kell behajtani a zöldbe? Miért nem lehet a legközelebbi faluban megállni és onnan besétálni a számtalan jelzett útvonal valamelyikén? Ja, mert akkor gyalogolni kell 2 kilométert. Bocs, tényleg, nem szóltam.

A kék jelzésen jövünk vissza Csobánka felé, könnyű szakasz, jó az út és rengeteg a lejtő. Hamar lepereg az a pár kilométer és kiérünk az erdőből Csobánka határánál, ahol ismét megnyílik a panoráma. Innen már alig két kilométer és újra a központban vagyunk.

Galéria