Utálom az úszást, ennek megfelelően gyenge vagyok benne. Futásból elvagyok a 30-40 km-es távokkal is, de úszásnál 1.500 méter után újra kell éleszteni. Ugyanakkor a triatlont szeretem, és az úszás jótékony hatásait is érzem magamon, ezért másfél éve minden héten elmegyek legalább egyszer az uszodába. Lúzer úszóként mindig is gondot jelentett a hosszok számolása. 8-10 hosszig tudom számolni, utána elkalandoznak a gondolataim és elfelejtem mennyinél tartok. Ezért keresgéltem olyan megoldás után, ami ezt a kőkemény agytornát elvégzi helyettem. Így találtam rá a Garmin Swim karórára.

Nem sok helyen forgalmazzák itthon az órát. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy sportágspecifikus termék, tehát úszáson kívül máshoz nem igazán használható, illetve a 40-45 ezer Ft körüli ára sem fogja arra ösztönözni a hobbiúszókat, hogy rohanjanak beszerezni.

Kinézet

A kijelző nagy és jól olvasható víz alatt is. Összehasonlításképpen a jobboldali képen látszik a régi és az új Timex Ironman órám, illetve a Garmin Swim.

A gombok működése nem a legfinomabb, viszont teljesen kizárt a véletlen benyomás lehetősége. A bal oldalon található kék gombbal lehet úszás módba váltani. A beállítás annyira egyszerű, hogy nincs szükség hozzá a leírásra. A szoftver tud magyarul is, ami szintén plusz pont.

Alapból a nap nevét mutatja, az időt, és az adott héten leúszott távot összesítve. Tudja az alapvető óra funkciókat, mint stopper, ébresztő, több időzóna, de mivel úszásra lett kitalálva, nem ezeken van a hangsúly. Ha hosszabb ideig nem érzékel mozgást, a kijelző automatikusan kikapcsol és csak az első apró megmozdításra kapcsol vissza.

Az óra hátlapja a felhasználó által is könnyedén eltávolítható, és az elem célszerszám nélkül cserélhető. CR2032-es gombelemmel működik, amit bárhol lehet kapni.

Garmin Swim Úszás közben

Mivel az órát fedett uszodai használatra szánták, nincs benne gps. A medence szélétől való elrugaszkodást érzékeli, a medence hosszúságát pedig be kell állítani úszás előtt. A leggyakoribb méreteket gyárilag tartalmazza (25, 33, 50 méter), illetve egyedi érték is beállítható.

A megfelelő méréshez figyelni kell a fordulóknál. Határozott elrugaszkodássál és pár másodpercig előre nyújtott karral érhető el a pontos hossz rögzítése. Ezzel eleinte voltak gondjaim, de aztán kitapasztaltam és onnantól mindig pontosan mért.

Hétköznap esti csúcsforgalomnál, amikor 8 sávból 6-ban úszásoktatás folyik, a maradék kettőben pedig 30 ember próbál úszni különböző tempóban, akkor elég nehéz a fordulókat úgy kivitelezni, hogy megfelelő eredményt kapjunk. Az órával való ismerkedést kevésbé zsúfolt időszakban érdemes elkezdeni.

A pihenőknél célszerű leállítani a mérést, mert a felesleges mozdulatok, pl. úszószemüveg levétel, megzavarják a szenzort és fals adatokat eredményezhet. Előre is be lehet állítani a pihenőidőket, de ez olyan funkció ami nálam jóval profibb úszóknak való, így nem próbáltam ki. Egyébként az óra rengeteg olyan funkciót tud, ami az úszással komolyabban foglalkozó sporttársaknak hasznára lehet. Képes például felismerni a csapástípust, vagyis azt, hogy éppen milyen úszásnemben úszunk.

Legfeljebb 30 edzés adatait képes tárolni az óra, melyek dátum szerint visszakereshetők. Az adatokat Garmin Express segítségével lehet továbbítani a számítógépre a mellékelt bluetooth adapter segítségével.

Konklúzió

Nekem bevált a Garmin Swim, pontosan azt tudja amiért megvettem. Eleinte okozott nehézségeket a mérés, de amint kitapasztaltam a működését, onnantól egyszer sem volt vele gond, mindig pontosan mérte a hosszok számát. Negatívumként talán a LOL kategóriás világítást tudnám megemlíteni. Azt hittem, hogy selejtet fogtam ki, de mástól is olvastam, hogy ez a funkciója nem sikerült valami fényesen az órának.

A Cardiomax oldalán olvasható egy jóval részletesebb írás az óráról.

Garmin swim galéria