Korábban írtunk már cikket a cseppet sem szívderítő hazai uszodahelyzetről (lásd Száz uszodát, ezeret!), ezt a sort folytatom most a tavaly ősszel átadott új pesti uszodával. Uszodaépítés a stadionrekonstrukció helyett? Igen! Végre egy hasznosnak tűnő beruházás. De ilyet? Akkor inkább ne!

A kerület régi uszodája, a 2007-ben bezárt Árpád úton lévő bizony minden szempontból jobb volt. Az akkori uszodában volt gőz- és termálfürdő, 33-as 8 sávos medence, több kisebb medence, és kádfürdők egész sora. A létesítmény tetején még napozót is kialakítottak, valamint pancsoló medence várta a kicsiket. Az előbbiekből is jól kitűnik, hogy nem is csak uszoda volt az, hanem jóval több annál! Tudniillik az uszoda gyógyvizét egyenesen a Széchenyi fürdőből kapta a földalatti csővezetékeken keresztül. De valakinek nem kellett a világhírű gyógyvíz… Miért nem újították ezt fel? Mert azt mondták, hogy az túl sokba kerülne, így inkább nem. Vagy akár egy újat is fel lehetett volna húzni a helyére. Ehelyett kaptuk ezt… Mit is?

Egy kis tanuszodát. 25-ös medence 4 sávval, nem többel. Illetve többel, mert a 4-ből rendre 6 sávot alakítanak ki, ami rendben is lenne, csakhogy azok már nem rendes sávok, mert két úszó nem tud elhaladni egymás mellett, hogy össze ne gabalyodna valamely végtagjuk… A vízmélység maximuma 180 cm, míg a túlsó végén mindössze 120 cm, kérdem én ez hogy felel meg a nemzetközi szabályoknak? Kész röhej! Így ebben a formában azonban nem lehet közösségi uszodaként tekinteni erre. Akkor viszont a városvezetés ne azt kommunikálja, hogy az újpestiek végre új uszodát kaptak!

A beruházás 932 millió forintot tett ki, és a teljes összeget az önkormányzat finanszírozta. Ez dicséretes is, így aztán joggal gondolhatná az ember, hogy ennyi pénzért egy minden igényt kielégítő komplexumban tempózhat. A külcsínnel – ahogy az lenni szokott -, nincs is semmi probléma, modern, dizájnos, csillogó-villogó uszoda áll az erdő szélén. A cukormáz alatt azonban hamar feltűnnek a hiányosságok, illetve egy sor teljesen felesleges beruházási elem, melyek felett értelmetlenül állhatunk.

Az uszodába belépve konstatálhatjuk, hogy nincs büfé, csak pár ital- és édességautomata. A jegy megváltásakor csuklópántot kapunk. Ez manapság a legelterjedtebb megoldás, ezzel tudunk keresztülmenni a belépőkapun, ill. majd az öltözőszekrényünket nyitni/zárni. Kifelé a karpánt leadásával tudjuk elhagyni az uszodát. Ez azonban egy olyan bonyolult géppel történik, hogy az csuda. Először is gondosan össze kell hajtogatni a pántot és behelyezni a gépbe, aminek lecsukódik egy kis kapuja, és behúzza azt, brrrr. Azonban olyan kicsi a hely, hogy ha nem jól tekerjük össze a karperecet, akkor nem tud lecsukódni a plexi, ergo nem enged ki a kapu. Nekem amúgy még egyszer sem sikerült jól kiviteleznem eme kis mutatványt. Miért nem egyszerű bedobós gép van? Kérdésemre válaszoltak a recepciósok: ők olyat kértek, de ilyet kaptak, majd cserélve lesz a masina…

Az öltözőhöz, ami az emeleten található lépcsőn juthatunk fel. Idősbarát lift van, de csak a 0 és a -1 szint között (medencetér és wellness-részleg), az öltözőig már nem lehet feljutni vele. Miért nem? Akkor így igazából mi értelme van? Az öltöző koedukált. Ennek sem nagyon látom az értelmét, hacsak nem azt, hogy így kisgyermek- és családbarát. Viszont benne van a pakliban, hogy simán rányithatnak a lurkókat kísérő szülők az emberre a zuhanyzóban… Külön öltözőboxok találhatóak a vetkőzéshez/öltözéshez. Ott kéne átöltözni, aztán mehetünk vissza a szekrényhez, amit ebből kifolyólag többször vagyunk kénytelenek zárni és nyitni. Pompás. Holott elég lett volna egy hosszú pad, aztán lehetne ott öltözni és egy füst alatt berámolni a szekrénybe, nem túrázni fel-alá… Ami régen bevált, azon miért kell változtatni, ez sosem fér a fejembe. A szekrények olyan kicsik és rossz kialakításúak, hogy még egy kisméretű sporttáska sem fér el benne, nem hogy egy nagyobb, de még egy pár cipőnek sem elég a hely az aljában. Ki találta ki ezt?

A medencéről már ejtettem szót. Nincs párkány a medence végén, ahol meg lehet pihenni a hosszok után. Csak oldalt van a két szélen. Valljuk meg, ez így nem túl gyerekbarát megoldás. A nagymedence (?) mellett egy kis pancsoló is található, ahol melegebb a víz hőfoka. Felár (!) ellenében a wellness-részleget is birtokba vehetjük. Sajnos nem éri meg! Egyetlen infraszauna és egy pezsgőmedence, meg pár nyugágy, ennyi az egész. Azt hiszem ez így nem éri meg a pluszpénzt. Itt, ill. a medencetérben van még 2-3 tv a falon, amit én teljesen feleslegesnek tartok egy uszoda esetében.

Végül a piszkos anyagiakról! A belépőjegyárakat nagyon drágának találom – még a kerületi lakókedvezmény igénybevételével is -, ráadásul nem létezik olyan, hogy 2 órás úszójegy! Miért nincs? Kérdésemre azt a választ kaptam, hogy nem tervezik bevezetni ezt a fajta jegytípust. Legalább a nyugdíjas és diákjegyet megfizethető áron kínálják. A 10 alkalmas bérlet vásárlásával egy alkalmat ingyen kapunk. (Van olyan budapesti uszoda, ahol mindössze 500 Ft-ot spórolunk csak, ami egyenesen a vicc kategóriája…) Továbbra sem értem, hogy miért kell külön fizetni a wellnessért? Ezt ma már mindenhol tartalmazza a belépő.

Az uszoda kihasználtsága nem tudom, hogy milyen, de azalatt a három alkalom alatt, amikor én voltam, csak lézengtek az emberek. És mégcsak azt sem mondhatnám, hogy holtidőben úsztam, mert direkt délelőtt és délután is kipróbáltam az új uszit. Ennek persze az úszni vágyók még örülnek is, de az üzemeltetők aligha. Azt sem értem, hogy miért a nyári időszakra kell ütemezni a vízcserét és a karbantartást? 2014.08.11-től 2014.08.24-ig zárva tart az uszoda…

Végezetül a pozitívumokról is ejtenék néhány szót. Állítólag tervbe van véve egy kültéri medence felhúzása is, illetve nyár végén 17 óra után 25% kedvezményt kapunk a jegyárból, bár ez a honlapon nincs feltüntetve. A nyári nyitvatartás alatt (jún. 21 – aug. 31.) vasárnaponként 14 óra helyett 20 óráig látogatható az uszoda. A jegy megváltásával igénybevehetjük a kültéri sportpályákat (strandröplabda-pálya, két lábtengó-pálya) és a napozóteraszt, ill. a kinti napozóágyakat. Megnyílt továbbá egy büfé is, ami kintről is elérhető. Szóval van remény a fejlődésre, az uszoda átalakulására, csak azt nem értem, hogy miért nem lehet már az átadás pillanatában egy minden igényt kielégítő komplexummal előrukkolni?